Resepi Daging Rusa 2
RENDANG DAGING RUSA
bahan-bahannya:-
1 kilo daging
bahan-bahan yg dikisar:-A
5 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
20 biji cili padi
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan halus/manis
2 biji buah keras
segenggam cili kering- direndam
bahan- bahan:-B
1 inci lengkuas - dititik
4 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
10 helai limau purut
2 kotak kecil kelapa
1 cawan minyak masak
8 sudu besar gula - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
1 sudu besar garam - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
cara-caranya:-
1. Daging dipotong sederhana kemudian dicuci dan di toskan.
2. Kisar bahan-bahan A tadi.
3. Panaskan minyak, selepas tu tumiskan bahan kisar tadi hingga naik aromanya.
4. Masukkan daging dan kesemua bahan-bahan B tadi dan biarkan sampai daging lembut dan kuahnya pekat... dan jangan lupa sesekali kuahnya dikacau....
4 comments:
sekotalk kelapa tu isi kelapa muda ke tua fendy/
kelapa tua kak
sedap jer nampaknya. Kak pah link kat blog kak pah la yer. Mcm mana nak beli daging rusa ni? Kat kuantan siapa dealer nyer?
ada.. kalau kak pah nk boleh je oder... mmg ada agen kat phg sana
Post a Comment